O pelenama

Home : O pelenama

Pamučne pelene ( tetra pelene )

Iako se eć godinama koriste tek sada je i na našim prostorima počela popularizacija ove vrste pelena. Pokušaćemo da odgovorimo na neka od najčešćih pitanja koja roditelji postavljaju u vezi pamucnih pelena i njihovog korišćenja.

 

Zašto pamucne pelene?

Postoji mnogo razloga.

 

  • Pre svega, to je lakše nego što mislite.
  • Drugo, one će uštedeti vaš novac.
  • Konačno, postoje brojne prednosti i za okolinu i za zdravlje Vaše bebe.
  • Izrađene su od 100% prirodnog materijala, pamuka, tako da su zdravije i prijatnije za nošenje.
  • Izrađene su od pamuka, koji dobro upija tečnost a takođe omogućava koži vaše bebe da nesmetano diše i time se sprečava pregrevanje kože.

 

Upotrebom pamučnih pelena skoro u potpunosti izbegavate rizik od pelenskog osipa. One su meke pri dodiru sa osetljivom kožom, propuštaju vazduh i dozvoljavaju ventilaciju kože što potpomaže isparenju potencijalno iritantnom amonijaku koji počinje da se formira čim se beba umokri. Jednokratne pelene upijaju veliku količinu tečnosti, pa su bebe duže u istoj peleni što je nezdravo zbog brojnih hemikalija koje se nalaze u peleni i urina koji dužim stajanjem iritira kožu. Superapsorbujuće hemikalije koje se nalaze u jednokratnoj peleni su natrijum poliakrilat (pojavljuje se kao mekani kristali na bebinoj guzi) koji se u dodiru sa vodom pretvara u gel vrlo često izaziva alergijsku reakciju, upija tečnost i time isušuje bebinu kožu, zatim dioksin, kancerogena materija, jedna od najtoksičnijih supstanci koje je proizveo čovek, nastaje spaljivanjem organskih hemikalija ili plastike koja sadrži hlor (PVC) ali se koristi i kao komponenta u herbicidima jer odlično uništava korov. i TBT (visokotoksična materija) koja prodire kroz kožu i šteti imunološkom i hormonskom sistemu.
Pamučna tkanina je izbor za korištenje direktno na kožu, Pamuk, svojim prirodnim upijajućim svojstvima je apsolutna suprotnost kombinaciji pulpe papira, plastike i „superapsorbujućih“ hemikalija u jednokratnim pelenama.

Deca se oko 6 meseci ranije odvikavaju od pelena jer osećaju vlažnost

U sastavu jednokratnih pelena je superapsorbijući gel koji je u stanju da apsorbuje do 200 puta veću količinu tečnosti od svoje težine. Beba ne oseća kada je mokra. U pamucnoj peleni će to osetiti i na neki način pokušati da vam stavi do znanja da je vreme da se pelena promeni. Time dete postaje svesno svojih fizioloških funkcija i povezuje ih sa posledicom pa se i ranije odvikne od pelena.

Do 4 puta su jeftinije za korištenje zajedno sa održavanjem

Potrebno vam je od 15-25 pelena za bebu od rođenja do 2 godine života. Jednokratnih bi vam bilo potrebno preko 5 000. Za jednokratne pelene ćete potrošiti preko 150.000,00 dinara. Kada sračunate potrošenu struju i prašak za veš i pored malo većeg startnog ulaganja upotreba pamucnih pelena je oko 4 puta jeftinija. Pamucne pelene može koristiti i drugo dete, tada su potpuno besplatne!
Drikerima se podešavaju na tri razlicite veličine u dubinu i čičkom u širinu, pa ćete istu pelenu koristiti za bebu od njezinog rođenja, pa sve dok je u pelenama.

Jednostavne za korišćenje

Pamucne pelene ili tetra pelene kako ih još nazivaju su sada modernog dizajna, šarene, oblikovane, sa podešavajućim drikerima i čičkom tako da je presvlačenje beba jednostavno kao i kod jednokratnih pelena. Samo par minuta duže će vam biti potrebno za pravilno održavanje platnenih pelena što nije ništa u odnosu na ono šta dobijate.

Zaštita okoline

Pravimo izbor u svemu što kupujemo. Skoro svaki proizvod koji kupimo ima uticaj na našu okolinu. Potrebno je da odredimo manje štetnu alternativu i odlučimo se za korištenje takvih proizvoda kad god je to moguće.

Jednokratni pelene predstavlja jedan od mnogih uobičajenih izbora u našem društvu koje treba ponovno preispitati i vrednovati u svetlu npr. brige o našoj okolini.

Od rođenja pa do početka korišćenja noše svako dete iskoristi preko 5000 jednokratnih pelena. Svako dete “proizvede” oko tonu otpada za to vreme dok nosi pelene. Jednokratne pelene su jedne od 3 najveca proizvoda koja se nalaze na deponijama. U podrucjima gde se staklo, papir i limenke recikliraju, pelene čine jos veći procenat …. Pelene su otpad koji se ne može reciklirati i njima je potrebno oko 500 godina da se razgrade! To je 5-6 generacija!

Dečiju stolicu bi i sa jednokratnih pelena trebalo isprazniti u WC šolju, ali roditelji to uglavnom ne rade. Fekalije su prema SZO-u biološki opasan otpad. Tako se pune pelene nalaze na deponijama a one ne osiguravaju potrebne uslove za razgradnju pelena. Pelene su „mumificirane“ i zadržavaju svoju izvornu težini i oblik. Ljudski izmet može da sadržati štetne patogene (na primer, bebe koje su primile Polio vakcinu izlučuju poliovirus) kada je izmet odbačen i raspoloživ na peleni postoji potencijalna opasnost javne izloženosti štetnim materijama (glodarima, kućnim ljubimcima ili pticama). Kada se spaljuju jednokratne pelen mogu da stvore opasne toksične materije poput dioksina, furana i hlora. Pri raspadanju pelena u vazduh se ispušta ugljični dioksid i metan. Da ne pominjemo koliko je sirovina potrebno preraditi, drveća iseći, koliko nafte, vode potrošiti da bi se proizvela plastika i celuloza koja se koristi za jednokratne pelene.

Pamucne pelene takođe utiču na našu okolinu ali u znatno manjoj meri. One se koriste u manjim količinama, brzo se razgrađuju i ne ispuštaju štetne materije a pri procesu proizvodnje se utroši daleko manji broj sirovina.

U Kanadi i SAD svake godine se na deponije odbaci više od 20.000.000.000 jednokratnih pelena!

Jako je važno biti informisan i uključiti se u pitanje zaštite naše okoline a naše odluke će pomoći da očuvamo našu zemlju za buduće generacije.

Koliko vam je pelena potrebno?
Pelene univerzalne veličine (one-size) mogu da se koriste praktično od rođenja pa do kraja nošenja pelena. Švedskim pelenama podešavajući drikeri i čičak omogućavaju da skraćujete dubinu i širinu pelena. Potrebno vam je oko 15-25 pamucnih pelena ako se peru na svaka 2-3 dana . Uz ove pelene se koriste švedske pelene i njih vam je potrebno 2-4 komada.
Moguće je da posle 2 godine pranja pelene ne budu iste kao na početku ali će sigurno uz adekvatno odrzavanje služiti svrsi najmanje jednoj generaciji „pelenaša“.

Za informacija o proizvodima, cenama kao i nacinu slanja kontaktirajte nas.